Friday 28. January 2022

Jezsuita Menekültügyi Szolgálat

A Jezsuita Menekültügyi Szolgálat több mint 50 országban működő katolikus világszervezet. Küldetése, hogy a menekültek nevében azok kísérője, szolgálója és szószólója legyen. Európán belül a JRS 12 EU országban működik, csakúgy mint Macedóniában, Koszovóban és Ukrajnában. www.jrseurope.org

Tevékenység

 

Közösségalapú alternatívák a családok fogva tartására

 


2007 óta Belgium leginkább a közösségben ad otthont a dokumentumokkal nem rendelkező menedéket kereső migráns családoknak, semmint különféle fogva tartó központokban. Minden családdal szociális munkás foglalkozik, aki széleskörű támogatást biztosít. A JRS belgiumi irodája minden hónapban találkozik a családokkal, hogy figyelemmel kísérje állapotukat, összeköttetést biztosítson jogászokkal, orvosokkal és eljárjon nevükben az állami hatóságoknál. A JRS más belga nem-kormányközi szervezetekkel közösen értékelte ezt az alternatívát és úgy találta, hogy megfelelőbb a családok számára, mint a fogva tartás. Ily módon a családoknak a magánélete kevésbé sérül és a támogatás is nagyobb mértékű. Ezen kívül a gyerekek helyi iskolákba járhatnak.

Politikai javaslat

 

A fogva tartástól eltérő módszerek alkalmazása

 

Targeted Institutions:
European Commission, European Parliament,

Council of the EU


A bevándorlók őrizetben tartása az államoknak személyenként és naponta 190 euróba kerül. Ráadásul ez a bevándorlók egészségi állapotát is károsítja. Ezért a JRS Európa felhívja az EU-t, hogy biztosítsa a vonatkozó jogszabályokban a bevándorlókkal szemban alkalmazott őrizetbe vétel elleni jogi vélelem rögzítését (pl. Visszaküldési irányelv és a Dublin III Rendelet), valamint szorgalmazza, hogy a tagállamok a fogva tartástól eltérő módszereket alkalmazzanak.

 

The views expressed in this contribution are those of JRS. Read the full disclaimer.

 

http://the-europe-experience.com/